Hedvábný čokoládový dort

Ingredience:

  • 260 g změklého másla (můžete použít i tuk na pečení – Hera, Creme Bonjure)
  • 260 g čokolády na vaření
  • 40 ml silné kávy
  • 1 lžičky vanilkové esence
  • 380 g přírodního cukru (Stačí i o 100g méně)
  • 4 vejce
  • 260 g hladké mouky
  • 0.5 lžičky prášku do pečiva
  • 0.5 lžičky sody
  • 230 ml zakysané smetany

Krém:

  • 90 ml smetany na šlehání
  • 180 g másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 120 g čokolády na vaření

Zvítězil mezi celočokoládovými dorty. Je vláčný, vydrží i několik dní stále dobroučký a po jeho snědení rozhodně zapomenete, co jsou to suché drobečky v krku! Pro neslavnostní příležitosti ho ani nezdobím a neplním. Upeču jen korpus a všichni se olizují až za ušima. Kávy se nebojte, není tam cítit, takže pokud ji příliš neholdujete, nebudete o ní ani vědět. Jen pozor, pokud byste chtěli péct velikost na svatbu nebo jinou příležitost, násobte množství ingrediencí podle velikosti formy! Původní recept je téměř trojnásobkem (jenom čokolády je tam 650 g! ) a doba pečení se značně prodlouží. Kdo z vás už pekl kolo od vozu asi tuší… :)

Postup

1. Troubu předehřejte na 160°C. Dortovou formu o průměru 23 cm vymažte máslem a vyložte pečícím papírem.

2. Máslo s čokoládou míchejte ve vodní lázni do úplného rozpuštění. Pak přidejte vanilku a kávu.

3. Vyšlehejte vejce s cukrem a pak postupně přimíchejte zakysanou smetanu. Smíchejte s čokoládovo máslovou směsí.

4. Pomalu přisypte prosátou mouku, kypřící prášek, sodu. Lehce promíchejte, aby směs byla jednolitá.

5. Nalijte do formy a pečte asi hodinu až hodinu a půl, až hezky vyběhne, zezlátne, a špejle vpíchnutá do dortu zůstane téměř suchá a neulpívá na ní těsto.

6. Upečený korpus nechte vychladnout na mřížce. Nenaplněný a dobře zabalený vydrží na chladném místě až čtyři dny, zmražený i měsíc.

7. Připravte si krém: Ve vodní lázni přiveďte smetanu, máslo. Přidáme cukr a necháme aspoň 10 minut, aby se cukr dobře rozpustil. Přidejte čokoládu. Míchejte do rozpuštění. Nechte důkladně vychladnout. (Někdy si krém dělám i den dopředu a skladuju ho v ledničce.) Před promazáváním můžeme krém ještě vyšlehat.

8. Korpus dvakrát proktojte a naplňte a potřete krémem. Buď rovnou ozdobte nebo postupujte dál.

9. Pokud chcete, hotový dort zabalte do fondánu nebo marcipánu. Zdobte dle vlastní fantazie zvířátky vymodelovanými z hmoty nebo ovětními plátky růží potřenými bílkem a obaleými cukrem.


Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish