Dvojctihodné koláčky

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g majonézy
  • 2 žloutky
  • 1 balíček droždí
  • 250 ml mléka
  • 8 kostek (lžiček) cukru
  • 2 balíčky tvarohu v papíru, ne ve vaničce – roztéká se
  • 2 žloutky do tvarohu
  • několik lžic vanilkového cukru do tvarohu, dle chuti

náplň navrch:

  • švetskovíá povidla
  • ořechová povidla

na žmolenku:

  • 50 g másla
  • polohrubá mouka
  • 4 lžíce cukru krupice

Další fotky

Tyhle koláčky mě naučila švagrová Evička. Na naši svatbu jsme pak zkusily obměněný recept a osvědčil se. Jsou jemné, nadýchané a pod ořechovou či povidlovou náplní skrývají překvapení – šťavnaté tvarohové. Pro mě u koláčů jednoznačně vedou, jen jsou trochu pracnější a potřebujete na ně více času i ingrediencí.

Postup

1. Připravíme si kvásek: Droždí rozdrobíme do malé uzavíratelné mističky, přidáme 1 lžičku cukru a zalijeme do 2/3 mlékem, nejlépe vlažným. Důkladně umícháme dohlídka.

2. Necháme vzejít přiklopené nebo přikryté papírkem od droždí.

3. Mouku přesyjeme do velké zadělávací mísy.

4. Vytvoříme důlek a do něj postupně dáme majonézu, žloutky, cukr, vzešlý kvásek a mléko.

5. Robotem nebo ručně dlouho vypracováváme těsto, až se odlepuje od stěn mísy.

6. Bochánek lehce pooprášíme moukou, přikryjeme utěrkou necháme 30 – 45 minut kynout.

7. Zatímco nám kyne těsto, připravíme si tvarohovou náplň: Tvarohy vybalíme z papíru a vložíme do misky. Přidáme žloutky a cukr a prošleháme. Pokud je tvaroh moc hustý, můžeme kápnou malinko mléka na zředění, ale jen málo. Čím hustší, tím lépe se s ním bude pak pracovat při balení koláčků.

8. Těsto pěstí stlačíme, opět vypracujeme bochánek a ještě jednou necháme kynout, stačí kratší dobu.

9. Z těsta si odměřujeme stejné dílky, například lžící. Kousek ručně vyválíme na kuličku, tu splácneme a do středu vložíme lžičku tvarohové náplně. Důkladně zabalíme a švem položíme na plech. Takto si připravíme několi plechů, první koláčky mezitím začnou opět malinko kynout a lépe se nám bude do nich dělat důlek.

10. Prsty (nebo speciální dřevěnou razničkou nebo závažím od starých miskových vah) vytlačíme do kuličky důlek a tím kuličku lehce zploštíme. Do vzniklého důlku pomocí dvou lžiček dáváme náplň. Můžeme použít ořechovou, povidlovou, makovou nebo třeba meruňkovou.

11. Okraje potřeme vajíčkem rozšlehaným lehce vidličkou v hrnečku a koláčky můžeme sypat žmolenkou. (Ta se připravuje z lžíce másla, tří lžic cukru a tří lžic polohrubé mouky, vše promíchané a rodrolené.)

12. Koláčky ještě necháme dokynout a vkládáme do předem vyhřáté trouby. Pečeme na 150°C dokud nezezlátnou.

13. Necháme vychladnout.

Poznámka: Těsto je úžasně jemné. Ze začátku jsem se bála, že je příliš lepkavé a chybí mu mouka, ale po pořádném prokynutí se trochu změní a hlavně je dost mastné, takže lepit nebude. Přidáním mouky by koláčky ztratily na své jemnosti a nadýchanosti. Hlavně dejte pozor na průvan, ať těsto nekecne. Ze začátku bude každý kousek jiný, ale postupem času se vypracujete a budete sázet jeden jako druhý.

Zmražené vydrží přibližně 2 – 3 týdny.

Ořechovou náplň dělám takto: Do 125 ml vody nasypeme 70 g moučkového cukru a přivedeme do varu. Pak přisypeme 100 g mletých vlašských ořechů a chviličku povaříme. Stáhneme z ohně a necháme zchladnout. Pak přimícháme 50 g piškotových drobečků a sníh z jednoho bílku.

Švestkovou náplň dělám tak, že jen promíchám dobrá švestková povidla s trochou rumu.

Makovou náplň připravím tak, že mletý mák povařím v troše vody, osladím moučkovým cukrem, přidám perníkové koření a "voňavé pečení " – koření od Antonína.


Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish