Dort s kousky čokolády

Ingredience:

  • 4 žloutky
  • 6 bílků (používám většinou „zbylé“, co zůstaly v lednici z jiného pečení, třeba potírání pečiva…apod. Lze použít i stejný počet žloutků i bílků, jde většinou o využití surovin…)
  • 125g hladké mouky
  • 100g cukru (krupice)
  • 125g másla
  • 1 tabulka čokolády, původně hořká na vaření, ale varianta s bílou je taky moc dobrá!

Další fotky

Jednoznačně nejrychlejší a nejjednodušší. Také to byl hned druhý dort v mých začátcích. A také první dort, který ode mne Tomáš jedl, ještě než jsme spolu chodili. Do té doby mu dorty nechutnaly, vzal si jen ze slušnosti a … jo, láska prochází žaludkem:o) Zkuste to taky!

Postup

1. Z bílků ušleháme tuhý sníh a poté zašleháme asi polovinu množství cukru. Vznikne hladký lesklý sníh. Mezitím si vymažeme formu na dort máslem a vysypeme polohrubou moukou.

2. Pak ušleháme žloutky se zbývajícím cukrem, až hmota zesvětlá a zhoustne.

3. Do žloutkové pěny lehce zamícháme změklé máslo (aby bylo opravdu krémové a dobře se spojilo s pěnou, můžeme si ho zvlášť lehce prošlehat ručním šlehačem nebo metličkou),

4. Přisypeme čokoládu nasekanou nebo velkým nožem nakrájenou nahrubo.

5. Do žloutkové pěny opatrně přimícháme sníh a mouku. Zamícháme (Všechno už jen vařečkou nebo nejlépe gumovou stěrkou, určitě ne šlehačem, protože by dort nebyl nadýchaný.)

6. Těsto vlijeme do připravené formy. Pečeme asi na 180°C až špejle zapíchnutá doprostřed zůstane suchá a těsto se na ní nelepí. (Čokoláda se samozřejmě bude lepit).

7. Dort necháme chvilinku ve formě a pak ji sundáme a dort necháme zcela vychladnout. Teď se s ním může dělat cokoli dalšího: Prokrojit a pomazat čokoládou, polít krémem… atd.

Pro nedělní svačinu stačí i jen tak, bez polevy. Výborný je dva dny uleželý! (Mám vyzkoušeno!)


Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish