Domácí cukrářské piškoty

Ingredience:

  • 3 žloutky
  • 3 bílky
  • 5 lžic cukru krupice + cukr na posypání
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • citronová kůra (můžete vynechat)

Další fotky

Na italské Tiramisu se používají cukrářské piškoty. Jsou dlouhé, sypané cukrem a pokud si je chcete koupit, strávíte spoustu času hledáním obchodu, kde je mají a navíc utratíte docela dost peněz. Příprava domácích vám nezabere víc jak 25 minut i s pečením a jejich chuť je úžasná, přestože výchozí suroviny jsou nádherně prosté: vejce, cukr a mouka. A ta radost, když z plechu sundáváte nádherné zlaté piškoty… ta rozhodně stojí za to!

Postup

1. Troubu zapneme na 160 °C. V čisté suché míse vyšleháme bílky na sníh. Když se tvoří pevné špičky, vsypeme 2 lžíce cukru a ještě krátce zašleháme.

2. V jiné misce vyšleháme žloutky se zbývajícími 3 lžícemi cukru do světlé pěny. Dále pokračujeme jen stěrkou a opatrně vmícháme sníh a prosátou mouku a citornovou kůru. Dbáme na to, aby směs zůstala stále co nejvíce nadýchaná. Čím méně pohybů, tím lépe.

3. Vyložíme si dva plechy pečící papírem. Směs lžící přendáme do zdobícího pytlíku (můžeme použít i obyčejný igelitový pytlík, kterému ustřihneme špičku jednoho dolního rohu). Stříkáme na pečící papír piškoty dlouhé asi 8 cm, jeden vedle druhého, necháme mezi nimi asi 2 – 3 cm mezeru, protože se malinko roztečou. Z těsta nám jich vyjde zhruba 25.

4. Každý piškot pomocí lžičky nebo prstů posypeme cukrem. Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 10 minut, až povrch lehce zezlátne. Po upečení piškoty necháme vychladnout a uložíme do plechové dózy nebo rovnou použijeme na některý z nepečených dezertů, například Tiramisu.


Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish