Crème brûlée

Ingredience:

Na šest porcí:

  • 6 dcl tučné nejlépe čerstvé smetany
  • 6–8 žloutků
  • čtvrt lusku vanilky
  • 1 lžíci cukru

Další fotky

Dlouho mě moc nelákalo, protože v něm není čokoláda. Pak jsem se zas dlouho bála ho zkusit, protože působilo děsně složitě. Vždyť je to tradiční francouzský dezert… Jenomže pak jsem zjistila, že jako další spousta francouzských dobrot v jednoduchosti je krása a síla. A Tomášek si ho zamiloval a při naší cyklodovolené po Provance si ho objednával, kde jen byla příležitost. A tak, když jsem měla na zimní předvánoční meníčko přijít s něčím novým, rozhodla jsem se, že se ho prostě naučím. Nebylo jednoduché si vybojovat podobu, za kterou si dodnes stojím. Hlavní boj byl v tom, že podle mě na vrchní karamelovou krustičku prostě nic nepatří, protože například hrušky by křupavou krustičku akorát tak rozmočily. Servíruji proto doplňující ovoce zvlášť, ať si to lidi smíchají až podle chuti. Opět proběhly pokusy a konzultace až na druhou stranu zeměkoule, ale výsledek je supr a funguje spolehlivě.

Postup

1. Do rendlíku nalijeme smetanu. Vanilkový lusk rozřízneme podél, špičkou nože z něj vyškrábneme semínka. Pak i s luskem vhodíme do mléka.

2. Smetanu zahřejeme až téměř k varu, odstavíme, přidáme cukr (množství dáváme určitě podle chuti. Krém nesmí být moc přeslazený, protože karamelová krustička na vršku krému je sladká dost. Tak na to nesmíme zapomenout) a necháme alespoň hodinu uležet, aby se vanilka v mléce hezky rozležela. Můžeme přidat i nějakou dobrou pálenku.

3. Do druhé misky si oddělíme žloutky (bílky schováme v ledničce třeba na pusinky nebo kokosky) a jemně je metličkou prošleháme. Jen aby se spojily, nechceme tam nahnat moc vzduchu, protože to by nám dělalo problém při pečení a hlavně pak při karamelové vrstvičce.

4. Do žloutků přilijeme smetanu s vanilkou a promícháme. Pak přecedíme směs přes jemné sítko, abychom odstranili vanilkový lusk (semínka jsou malilinká, takže ty cedníkem prolezou bez problémů) a případné cucky z vajíček. Vanilkový lusk osušíme a schováme třeba do nádobky s cukrem, hezky ho provoní.

5. Ploché zapékací mističky postavíme do hlubšího pekáčku a rozlijeme do nich žloutkovou směs. Pokud dělám víc mističek, směs si nejprev naliju do džbánku nebo odměrky, aby se mi hezky snadno rozlívala. Na dně zůstane vždycky nejvíc vanilkových semínek, tak se je pak snažím ještě do všech mističek poctivě rozdělit, aby byly opravdu všude.

6. Pak pekáč umístíme do předem vyhřáté trouby a okolo misek nalijeme horkou vodu (stačí z kohoutku, nemusí být úplně vařící) tak, aby sahala asi do 2/3 misek. Pečeme na 120 °C. A teď je nejtěžší chvíle, odhadnout, jak dlouho. Mističky co mají v průměru asi 10 cm peču v troubě přibližně 30 minut. V průběhu pečení občas strčím do trouby a pozoruji, jestli a jak moc se povrch chvěje. Měl by být trochu jako pudink, že se chvěje, ale není tekutý. Někteří celý pekáč přikrývají alobalem, aby se brulee dělaly v páře, ale to si můžete dovolit až ve chvíli, kdy máte čas přesně zmáklý, protože na misky nevidíte. A když to funguje i odkryté, proč to zesložiťovat…;-)

7. Necháme zchladnout a pak vychladit v ledničce. Těsně před podávání krém posypeme souvislou tenkou vrstvou cukru (záleží na Vás, jestli chcete použít světlý nebo tmavý cukr) a buď sežehnete pistolí, k tomuto účelu vyrobenou, nebo mističky vložíte zpátky do pekáčku, zalijete ledovou vodou s kostkami ledu, aby se bruleé nezahřálo a cukr necháte zkaramelizovat v troubě pod grilem. (Osobně ale doporučuju pistoli pořídit, je to totiž děsná zábava a dobrý efekt přímo před zraky nedočkavých hostů :-))


Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish