Čokoládové sušenky s popraskanými vršky

Ingredience:

  • 200 g hořké čokolády
  • 90 g másla
  • 115 g pískového cukru
  • 3 vejce
  • 1 lžička vanilkové esence (nebo 1 vanilkový cukr)
  • 200 g hladké mouky
  • 25g kakaa holandského typu
  • 1/2 lžičky sody nebo trochu víc prášku do pečiva
  • špetka soli
  • cukr moučka na konečnou úpravu

Další fotky

Trochu pracnější a poměrně nákladné bochánky z maximálně čokoládového těsta. Velmi efektivní, s převozem je trochu problém, protože moučkový cukr se pak stírá. U mých brášků naprosto nejoblíbenější. Ale dělejte je jen občas nebo na nich vaši blízcí budou závislí… Pro kratší název zavedl Davídek označení Kilimanžára. :)

Postup

1. Rozpustíme čokoládu s máslem ve vodní lázni. Vmícháme cukr a necháme zcela rozpustit. Přidáme vejce po jednom, promícháme po každém přidání. Přidáme vanilkovou esenci.

2. Do mísy prosijeme mouku, kakao, prášek do pečiva a sůl. Postupně po dávkách vmícháme do čokoládové směsi, aby vzniklo hladké měkké (lepivé) těsto. Přikryjeme potr. folií a chladíme podle potřeby minimálně hodinu, ale většinou je třeba víc, aby těsto bylo dostatečně pevné a drželo tvar.

3. Předehřejeme troubu na 160° C . Moučkový cukr prosijeme do hlubokého talíře. Pomocí lžičky a dlaní vyválíme z těsta kuličky o průměru cca 2 cm.

4. Kuličky po jedné vyválíme v moučkovém cukru, až jsou pokryté silnou vrstvou. Umístíme je na plech asi 4 cm od sebe.

5. Pečeme 10–15 minut – až je povrch kuličky na dotek bříška prstu lehce pevný. Necháme 2–3 minuty ztuhnout. Necháme na prkénku nebo na drátěné podložce vychladnout.


Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish