Čokoládové muffiny z červené řepy

Ingredience:

  • 240 g červené řepy
  • 200 g hořké čokolády
  • 60 ml kávy
  • 200 g másla
  • 135 g (1 hrnek) hladké mouky
  • 3 lžíce kvalitního holandksého kakaa
  • 1 lžička sody
  • 5 velkých vajec (bílky a žloutky zvlášť)
  • špetka soli
  • 200 g cukru krupice
Tenhle recept jsem objevila na blogu amerického cukráře trávícího svůj zasloužený důchod v Paříži. Dort mě zaujal a když jsem ho upekla, naprosto uchvátil. Řepu v něm rozhodně nepoznáte, ale bude vláčný, přitom nadýchaný (díky sněhu), temě červenočerný a moc moc moc dobře čokoládový! Na Kristýnčiny křtiny jsem pak udělalal verzi do muffinků… Určitě to zkuste a budete koukat, jak dobře chutná zelenina! ;-)

Postup

1. Vymažeme a vysypeme moukou dortovou formu o průměru 23 cm nebo připravíme dva plechy na klasické muffiny (můžeme upéct i nadvakrát, pokud nemáme dva plechy nebo udělat jen poloviční množství těsta).

2. Červenou řepu uvaříme v lehce osolené vodě do měkka. Můžeme také péci (zabalíme do alobalu – nemusíme ani loupat slupku, pečeme a vychladlou oloupeme.) Na veškerou manipulaci doporučuji používat rukavice, protože řepa fakt barví intenzivně… :-) Nakrájenou řepu rozmixujeme ponorným mixérem na pyré.

3. Ve vodní lázni si rozpustíme máslo, čokoládu společně s kávou. Do směsi zamícháme pyré z řepy.

4. Vyšleháme si bílky s polovinou cukru. Žloutky se zbylým cukrem vyšleháme do husté pěny a pak už jen ručně vmícháme čokoládovo máslovou směs s řepou, nakonec mouku smíchanou se sodou a kakaem a sníh.

5. Pečeme na 170° C asi tak 40 minut, dort by se měl malinko chvět i po upečení, protože je mokrý a vláčný, ale neměl by být tekutý. Necháme vychladnout. Pokud pečeme muffiny, stačí jen asi 10 – 15 minut, zkusíme klasikcy špejlí… :-)

Dort podáváme jen tak, nebo politý zakysanou smetanou, kterou osladíme a můžeme lehce dobarvit trochou šťávy z řepy. Má pak krásnou růžovou barvu. Ozdobit můžeme maličkýma marcipánovýma řepičkama a strouhanou čokoládou.

Nebo použijeme hedvábný krém odtud, tmavou čokoládu můžeme zaměnit za bílou (pak doporučuji ubrat polovinu cukru, protože je jinak krém moc sladký).


Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish