Buchty

Ingredience:

  • 1 balíček čerstvého droždí
  • 1 lžíce mléka na kvásek
  • 1 lžička cukru na kvásek
  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 50 g tuku (nejlépe směs másla, sádla, ztuženého tuku)
  • sádlo na potření buchet a pekáčku (lze použít i olej, ale sádlo se lépe vstřebá a po upečení buchty nebudou mastné)
  • sůl, citronová kůra, vanilkový cukr

Na náplně:

Maková

  • miska namletého máku
  • několik lžic mléka
  • moučkový cukr
  • podle chuti citronová kůra, skořice, hřebíček
  • lžíce marmelády na dochucení

Tvarohová

  • tvaroh (na náplně se hodí balený v kostce, ne vaničkový – ten se příliš roztéká při pečení)
  • žloutek
  • moučkový cukr

Povidlová

  • švestková nebo jablková povidla
  • lžíce rumu

Další fotky

Tradiční dřevorubecké buchty, které jsem kdysi dávno jako malá holka přemluvila maminku udělat, když kluci v sobotu ráno káceli v lese stromy. Tehdy to odstartovalo éru do té doby tak obávaného kynutého těsta ve všech podobách a jestli někdo umí cokoli kynutého opravdu špičkově, pak je to naše maminka! A tyhle buchty zůstaly v mém srdci na předním místě, jsou tradičně české a strašně moc dobré.

Postup

1. Všechny přísady si připravíme půl hodiny předem, aby měly ustálenou pokojovou teplotu, kynuté těsto pak bude lépe „pracovat“. Nejprve si necháme vzejít kvásek: Droždí rozdrobíme do mističky, zalijeme lžící mléka a lžičkou cukru. Promícháme a přiklopené necháme vzejít, až se vytvoří bubliny a zvětší se objem.

2. Do mísy prosijeme mouku, přidáme špetku soli, citronovou kůru a vanilkový cukr. Vyhloubíme jamku a do ní vlijeme mléko, žloutky, kvásek a rozehřátý tuk. Pozor, tuk rozehřejeme a necháme zchladnout, nesmí být horký, protože by spálil kvasinky a těsto by nevykynulo!

3. Vypracujeme těsto, které necháme pod utěrkou kynout půl hodiny. Zkontrolujeme, že není průvan, opět by to kynutému těstu neprospělo.

4. Během kynutí si připravíme oblíbenou náplň: Maková: Umletý mák povaříme s trochou mléka, přidáme cukr, koření a lžíci rybízové marmelády. Tvarohová: Tvaroh utřeme se žloutkem a cukrem. Povidlová: Povidla rozmícháme s trochou rumu.

5. Po vykynutí splácneme bochánek těsta, abychom vytlačili vzduch a připravíme si pekáček, kam budeme buchty skládat, v misce či rendlíčku si rozehřejeme tuk na pomazávání.

6. Z těsta vyválíme plát silný 2–3 mm a nakrájíme ho na čtverce. Do středu každého čtverce lžičkou klademe náplň, pak zvedneme cípy čtverce, stiskneme spoje a pořádne prsty stiskneme. Buchty pomazáváme důkladně tukem a klademe do pekáčku, můžeme je k sobě docela tlačit, budou pak hezky vytvarované. Spojem je dáváme dolů.

7. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C dozlatova. Po upečení buchty vyklopíme a odlepíme od sebe, aby mohla unikat pára a nesrazily se. Naaranžujeme na mísu a pocukrujeme. Sníme k sobotnímu obědu po těžké dřině v lese, na výletě nebo třeba na terase k odpolední svačině. Prostě kdykoli… :)


Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish