Banana bread

Ingredience:

  • 1 a 3/4 hrnku mouky – hladké
  • lžička sody nebo trochu víc prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1/3 hrnku másla,
  • 2/3 hrnku cukru
  • 1 nebo 2 vejce
  • 1 a 1/4 hrnku banánů
  • trochu mléka

Parádní rychlá dobrota když přebývají banány. Nečekejte drobivou suchou buchtu, tenhle chlebíček je vláčný a pokud se nesní hned, vydrží dlouhou dobu stále stejně dobrý!

Postup

1. Ušlehejte vejce s cukrem.

2. Máslo nakrájejete na kostičky a nechte změknout. (Dělám to tak, že ho šoupnu do hrnečku a ten vložím do horké vody a nechám polevit. Když je tak třetina rozteklá, vyndám a zamíchám. Jde o to, aby nebylo moc rozteklé, ale zároveň aby bylo trochu krémovité.) Pak zamíchejte do vaječné směsi. Ochuťte vanilkou.

3. Přidejte na dorbno nakrájené banány. Krájejte podle zralosti banánů. Hodně zralé snadno rozšleháte, takže není třeba krájet na malé kousky. Tvrdší to naopak budou potřebovat.

4. Teď postupně přidávejte mouku s kypřidlem

5. Pokud je směs příliš hustá, nařeďte mlékem. konzistence by měla být hustší, ale měla byt do formy jít nalít.

6. Pečte ve vymazané formě ve vyhřáté troubě na 180°C dokud povrch nezezlátne a na špejli zapíchnuté do koláče neulpívá těsto.

Poznámka: Formu můžete použít buď podélnou, na srnčí hřbet, nebo kulatou. Mám zkušenosti, že v kulaté se těsto snadněji propeče. Na transport je zase šikovnější chlebíček. Pokud chcete udělat koláč slavnostnější, zamíchejte do těsta kousky čokolády, je to s nimi opravdu úžasné!


Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish