Maminčin bezinkový sirup (z květů)

Ingredience:

  • 25–30 velkých květů bezu černého
  • 2 dobře omyté citrony i s kůrou
  • 70 g kyseliny citronové
  • 2 litry převařené vychladlé vody
  • 2 kg cukru

Další fotky

Nezapomenutelná chuť léta mi připomíná dětství strávené na Dole. Bezinkový sirup se nedávno objevil i v obchodech, ale přestože je dobrý, tomu domácímu se nevyrovná. Bezinky sbírejte rozkvetlé, plné pylu, ne po dešti, jedině tak budete mít šťávu voňavou a chutnou. Při louhování je doba jen orientační, ale není dobré nechávat ve vodě květy více jak jeden den, mohly by se zkazit. Pokud chcete, můžete přidat k bezinkám i trochu máty nebo meduňky, získáte tak velmi zajímavou obměnu.

Postup

1. Nejprve si převaříme (klidně v rychlovarné konvici) vodu a necháme ji zcela vychladnout. Děláme to proto, aby se nám sirup nezkazil již při louhování.

2. Květy celé vložíme do pětilitrové sklenice nebo velkého hrnce. Zalijeme vodou a přidáme kyselinu citronovou a na kolečka pokrájené citrony. Talířkem nebo pokličkou zakryjeme a necháme i při běžné pokojové teplotě 24 hodin stát.

3. Po uplynutí dne výluh scedíme přes jemné sítko. Květy můžeme vyhodit, svoje už splnily, citron ještě většinou použiju hned do první šťávy jako ozdobu… Po částech vmícháváme cukr tak, až se zcela rozpustí. Bude to chvilku trvat, je potřeba míchat, hlavně ke konci, kdy je už roztok dost nasycený.

4. Sirup plníme do lahví s patentním uzávěrem nebo do plastových lahví a skladujeme v lednici. Ředíme podle chuti, obvykle 1:8, což v praxi znamená do běžné sklenice asi 1 cm sirupu dolít vodou.

Poznámka: Pokud chceme obměnit chuť, zalijeme sirup perlivou vodou. Sklenici můžeme ozdobit snítkou máty nebo meduňky.


Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish