Recepty

Sladké

Banana bread

Parádní rychlá dobrota když přebývají banány. Nečekejte drobivou suchou buchtu, tenhle chlebíček je vláčný a pokud se nesní hned, vydrží dlouhou dobu stále stejně dobrý!

Brownies

Receptů na tuto Americkou tradiční dobrotu už mi prošlo rukou mnoho. Tahle je nejnákladnější, ale taky neoddiskutovatelně nejčokoládovější. A o to tu přeci jde, ne?

Buchty

Tradiční dřevorubecké buchty, které jsem kdysi dávno jako malá holka přemluvila maminku udělat, když kluci v sobotu ráno káceli v lese stromy. Tehdy to odstartovalo éru do té doby tak obávaného kynutého těsta ve všech podobách a jestli někdo umí cokoli kynutého opravdu špičkově, pak je to naše maminka! A tyhle buchty zůstaly v mém srdci na předním místě, jsou tradičně české a strašně moc dobré.

Chocolate chip cookies

Recept od američanky - lektorky z gymplu funguje báječně. Jsou trochu nákladnější, ale vydrží a skvěle se hodí třeba jako pozornost hostiteli, když se chystáte na návštěvu. Můžete přidávat i další dobroty jako kokos, rozinky, prostě podle chuti. Ale čokoláda s ořechy je rozhodně jedinečná!

Citrónová bábovka

Tahle bábovka je příjemným spestřením klasických nedělních svačin... Je vláčná, osvěžující a hlavně rychlá na přípravu. Uvidíte, že Vám bude chutnat...

Čokoládové muffiny z červené řepy

Tenhle recept jsem objevila na blogu amerického cukráře trávícího svůj zasloužený důchod v Paříži. Dort mě zaujal a když jsem ho upekla, naprosto uchvátil. Řepu v něm rozhodně nepoznáte, ale bude vláčný, přitom nadýchaný (díky sněhu), temě červenočerný a moc moc moc dobře čokoládový! Na Kristýnčiny křtiny jsem pak udělalal verzi do muffinků... Určitě to zkuste a budete koukat, jak dobře chutná zelenina! ;-)

Čokoládové sušenky s popraskanými vršky

Trochu pracnější a poměrně nákladné bochánky z maximálně čokoládového těsta. Velmi efektivní, s převozem je trochu problém, protože moučkový cukr se pak stírá. U mých brášků naprosto nejoblíbenější. Ale dělejte je jen občas nebo na nich vaši blízcí budou závislí... *Pro kratší název zavedl Davídek označení Kilimanžára.* :)

Crème brûlée

Dlouho mě moc nelákalo, protože v něm není čokoláda. Pak jsem se zas dlouho bála ho zkusit, protože působilo děsně složitě. Vždyť je to tradiční francouzský dezert... Jenomže pak jsem zjistila, že jako další spousta francouzských dobrot v jednoduchosti je krása a síla. A Tomášek si ho zamiloval a při naší cyklodovolené po Provance si ho objednával, kde jen byla příležitost. A tak, když jsem měla na zimní předvánoční meníčko přijít s něčím novým, rozhodla jsem se, že se ho prostě naučím. Nebylo jednoduché si vybojovat podobu, za kterou si dodnes stojím. Hlavní boj byl v tom, že podle mě na vrchní karamelovou krustičku prostě nic nepatří, protože například hrušky by křupavou krustičku akorát tak rozmočily. Servíruji proto doplňující ovoce zvlášť, ať si to lidi smíchají až podle chuti. Opět proběhly pokusy a konzultace až na druhou stranu zeměkoule, ale výsledek je supr a funguje spolehlivě.

Domácí cukrářské piškoty

Na italské Tiramisu se používají cukrářské piškoty. Jsou dlouhé, sypané cukrem a pokud si je chcete koupit, strávíte spoustu času hledáním obchodu, kde je mají a navíc utratíte docela dost peněz. Příprava domácích vám nezabere víc jak 25 minut i s pečením a jejich chuť je úžasná, přestože výchozí suroviny jsou nádherně prosté: vejce, cukr a mouka. A ta radost, když z plechu sundáváte nádherné zlaté piškoty... ta rozhodně stojí za to!

Dort s čokoládovou pěnou

Na tenhle dort jsem narazila v malé nenápadné kuchařce, kterou jsem si koupila za pár korun. Jmenuje se "Nejlepší čokoládové dorty a řezy" a je fakt, že jich tam je opravdu hodně těch nejlepších. Tenhle dort splňuje přesně tu správnou rovnováhu, jak jí mají snad všichni rádi: jen málo těsta a spoustu krémové náplně! Počítejte s trochu větší spotřebou čokolády, ale výsledek vás odmění. Postup je rychlý a hotový vychlazený dort se i dobře převáží, takže ideální sebou na návštěvy. Kamarádi vás pak budou zvát pořád... :)

Dort s kousky čokolády

Jednoznačně nejrychlejší a nejjednodušší. Také to byl hned druhý dort v mých začátcích. A také první dort, který ode mne Tomáš jedl, ještě než jsme spolu chodili. Do té doby mu dorty nechutnaly, vzal si jen ze slušnosti a ... jo, láska prochází žaludkem:o) Zkuste to taky!

Dvojctihodné koláčky

Tyhle koláčky mě naučila švagrová Evička. Na naši svatbu jsme pak zkusily obměněný recept a osvědčil se. Jsou jemné, nadýchané a pod ořechovou či povidlovou náplní skrývají překvapení - šťavnaté tvarohové. Pro mě u koláčů jednoznačně vedou, jen jsou trochu pracnější a potřebujete na ně více času i ingrediencí.

Hedvábný čokoládový dort

Zvítězil mezi celočokoládovými dorty. Je vláčný, vydrží i několik dní stále dobroučký a po jeho snědení rozhodně zapomenete, co jsou to suché drobečky v krku! Pro neslavnostní příležitosti ho ani nezdobím a neplním. Upeču jen korpus a všichni se olizují až za ušima. Kávy se nebojte, není tam cítit, takže pokud ji příliš neholdujete, nebudete o ní ani vědět. Jen pozor, pokud byste chtěli péct velikost na svatbu nebo jinou příležitost, násobte množství ingrediencí podle velikosti formy! Původní recept je téměř trojnásobkem (jenom čokolády je tam 650 g! ) a doba pečení se značně prodlouží. Kdo z vás už pekl kolo od vozu asi tuší... :)

Horký čokoládový fondán

Říká se mu různě. Já to znala prvně jako zapečenou čokoládu. Jde zkrátka o jemnou hodně čokoládovou bábovičku, která je po okrajích již upečená a uvnitř ještě skrývá tekuté čokoládové nebe. Podává se horká a je dobré doplnit ji něčím, jako je zakysaná smetana. Je to dezert sytý a skutečně výborný. Můžete si pohrát s přidáváním dalších chutí jako je chilli, pomeranč nebo nějaký likér. A supr je, že si ji můžete připravit i pár dní předem do ledničky a pak před hosty jen upéct. Nemusíte ani vyklápět, klidně použijte hezké porcelánové hrníčky a servírujte fondán přímo v nich! Tak honem pro čokoládu, tohle musíte zkusit!

Jablečné bábovičky

Vláčné těsto, vonící po skořici a jablíčkách. Recept jsem objevila na zadní straně obalu od krásné litinové formy na malé bábovičky. Vyzkoušela jsem ho a nadchl mě pro svou jednoduchost a výbornou chuť. S kořením a druhem mouk se nebojte experimentovat. Můžete přidat trochu perníkového koření, kardamomu, část mouky vyměnit za celozrnnou, špaldovou nebo třeba za melté ořechy. Berte to prostě jako základ, se kterým se dá ještě ledaccos vymyslet!

Jablečné lívanečky

Tenhle recept je geniální, rychlý, snadný a úžasně dobrý. Šťavnaté lívanečky, ve kterých objevíte kousky čokolády... to je něco, čemu neoodolá nikdo! Jablíčka a zakysaná smetana se postarají o vláčnost, soda s vajíčkem nakypří, čokoláda ovoní. Lívanečky naskládané na sobě a zabalené do alobalu vydrží teplé i celou cestu do kina a u filmu přijdou vhod. Nekřupou a navíc jsou zdravější než popcorn :-D

Kakaové půlměsíce s citronovou krustičkou

Vzpomínky z dětství: nedělní moučník, hlavně když měla přijet návštěva... Snadný, hodně rychlý a hodně efektní. Nepotřebujete vykrajovátko, stačí jakákoli sklenička s ostrou hranou. Dodneška mám před očima tu malou skleničku ze sváteční skříně, kterou jsme ty půlměsíčky vykrajovaly s maminkou v Dole. Kakové těsto je nadýchané jen pomocí sněhu a citronová poleva je úžasně vyvažuje. Ke krájení můžete samozřjěme zvolit i jiné tvary, ale určitě zkuste i tyhle, protože uvidíte, že vás vykrajování bude hodně bavit! Tak do toho, suroviny doma určitě máte i teď, tak všeho nechte a uvazujte zástěru!

Kanadské řezy Nanaimo

Tenhle recept objevila Zuzka Pínová a rozhodly jsme se ho spolu vyzkoušet. Řezy jsou oblíbené v Kanadě, ale viděli jsme je prodávat i v USA. Patří mezi ty luxusnější dezertíky, ale dobře se převážejí a navíc do spodní vrstvy můžete zpracovat různé zbytky sušenek, piškotů, cukroví a zkrátka všeho, co máte už dlouho ve špajzce a nevíte, co s tím. Prostřední vrtsvu jsem upravila a ubrala z původního množství cukru (jako u většiny receptů z Amerického kontinentu). Největším kouzlem je pak vrchní vrstva čokolády. Uvidíte, že Nanaimo si získá všechny vaše hosty a budete se k němu rádi vracet.

Kokosová bábovka maminky Hellebrandové

Tomášova oblíbená bábovka, kterou už maminka přestala péct, protože se moc drobila. Poprosila jsem ji o recept a zkusila ji. Je sice trochu sypká, ale moc moc dobrá!

Křehký koláč s čokoládovým krémem

Tenhle recept je pro milovníky rychlých a snadných receptů. Objevil se v Apetitu a je opravdu prostý. Ale rozhodně mu to neubírá na dobrotě - křupavé listové těsto plněné hedvábným krémem, který můžete vyrobit například rozpuštěním "Ledových kastanů" ve smetaně. Pokud si chcete trochu zablbnout jako já na fotce, můžete do středu udělat náplň z bílé čokolády, aby byl něčím trochu ozvláštněný.

Křehký koláč se smetanovo citronovou náplní

Tenhle koláč je přesně podle mých představ o dokonalém dezertu. Vznikl u mne v práci tak nějak postupem času a spojováním mých představ s různými recepty a zkušenostmi tehdejšího šéfkuchaře Honzy. Postupem času jsem ho ještě dochutila levandulí, která ho posouvá do uplně jiné roviny. Levandulový extrakt kupuji na vánočních nebo velikonočních trzích na Míráku v Praze, kde nikdy nechybí levandulový stánek našich známých. Křehké těsto, nepečenou tvarohovosmetanovou náplň svěží po citrónech skvěle doplní sladká malinová omáčka s malinami. Ale zkusit můžete i jiné kombinace... fantazii se meze rozhodně nekladou...

Křupavé ovesné cookies

Tyhle placičky jsem ráda pekla v kavárně jako železnou zásobu, která vydrží a nepotřebuje chlazenou vitrínu. Pak jsem recept využila ještě na dárkové sklenice, kam se sypké ingredience hezky navrství, zavíčkují, opatří vařečkou a mašlí a přiloží se recept, kolik vajíček a másla se má přidat, aby si obdarovaný mohl cookiesky upéct doma čerstvé. Na Vánoční trzích měly tyhle dárkové sklenice nečekaný úspěch a i já jsem je jedny Vánoce hojně rozdávala jako dárek. Dobroty můžete různě obměňovat a nahrazovat, podle momentální chuti a zásob.

Marcipánové dorty

Tak už je asi opravdu potřeba, abych konečně taky napsala něco ke svým marcipánovým dortíkům. Takže tenhle recept je spíš návod, protože za korpus můžete použít jakýkoli oblíbený recept a tady se jen podělím o postřehy, které jsem zatím nasbírala při práci s fondánovou hmotou. V obrázcích pak najdete pár mých výtvorů a snad budou přibývat další...

Máslový croissant

Tak tenhle recept z Apetitu mě naprosto uchvátil. Je dost zdlouhavý a pracný, ale pokud máte celý den čas, určitě ho zkuste. Potřebujete vždy jen chvilku na převálení a přeložení, takže se mu můžete věnovat jen v mezičase jiných činností. Upletené neupečené rohlíčky lze zmrazit a upéct až těsně před podáváním. Zmrazit ale jdou i upečené, pak je to ale chce ohřát v troubě. Musí se jíst ještě teplé a rozhodně pochopíte, proč stačí jeden k snídani. Takovou bombu nemůžete snídat každý den.

Medovník

Vypadá komplikovaně, ale budete překvapeni, jak je snadný. Nejlíp chutná trochu odleželý, proto ho po sestavení nechte pár hodin až dnů odpočívat na chladném místě. Recept je z Apetitu přímo od Gruzínky, jen jsem trochu pozměnila množství cukru, i tak je sladký až až. Základní recept je jen s normálním krémem, ale musím přiznat, že dělám vždycky tu variantu s karamelizovaným salkem. Je věrnější originálu a navíc kouzlo dvou krémů, které se střídají, mne prostě láká...

Míša dort

Snad každý zná tu chuť dětství - Míša řezy. Nadýchaný kakaový piškot, na něm vychlazená hedvábná tvarohová vrstva, zakončená křupající čokoládou, která kdysi bývala i na nanukách. Napadlo mě, proč z takové dobroty neudělat i dort, no řekněte, kdo byste nechtěl takový dort dostat? Vycházela jsem z babiččiného receptu, jen jsem ho trochu odlehčila a kostku másla nahradila smetanou, o tuhnutí se postaral můj oblíbený želatinový ztužovač. A jedna rada na závěr, když si do polotuhé čokolády naznačíte rýhy, kde se dort pak bude krájet, krájení půjde snáz a tolik se čokoláda nepoláme.

Mrkvový dortík

Jednou jsem ho ochutnala v kavárně u Alchymisty, pak na něj tak nějak zapomněla a vzpomněla jsem si na něj, až když mi přišla formička na mrkve. Co se hodí víc, než mrkvičkový dort. Vyhrabala jsem řadu let staré číslo Apetitu a našla recept. Potěšilo mě, že do těsta se nedává žádný tuk, je tam poměrně málo mouky i cukru, takže je to i zdravý moučník. Krém jsem si trochu upravila, jinak vše zůstalo. Je moc dobrý, zajímavý a nebojte se, mrkev v něm není nijak výrazná, dodává hlavně šťavnatost a barvu…

Nadýchaní Muffínci

Na muffíny najdete mraky receptů a některé jsou hutnější, jiné lehké jako vánek. Já si nakonec nejvíc oblíbila recept z krásné chlebové kuchařky. Bábovičky totiž nejsou tak hutné a v puse se jen rozplývají. I z jednoho základního těsta můžete udělat několik druhů. Stačí si pak těsto rozdělit do misek a ke každému přidat něco jiného. Vyzkoušejte, co bude u vás doma nejoblíbenější. U nás doma, ač ráda zkouším nové, jednoznačně vedou klasické čokoládové... Ale třeba já naprosto podlehla borůvkovým!

Nadýchaný čokodortík

Nepečené pěnové dortíky mám nejraději a bylo načase nějaký takový také začít dělat a ne ho jen baštit v Erhartově cukrárně... Pátrala jsem v receptech a nakonec vymyslela svůj vlastní. Lehounký, snadný a moc dobrý! Další čokodobrota do sbírky!

Nafoukané hrušky

Tyhle hrušky mám z krásné knížky Encyklopedie čokolády, kterou jsem dostala jako svůj vůbec první dárek od mého dneska už manžela, když mi bylo 16 let. Dostala jsem tehdy kytici růží a tu nádhernou obrovskou knihu plnou povídání i luxusních receptů na "Čokoládovou smrt" nebo dort zcela bez mouky a podobně. Hrušky patří mezi ty nejčastěji dělané dobroty. Jsou totiž nenáročné jak na přípravu, tak na suroviny. A budete se divit, jak se po nich zapráší. Kombinace hrušek a čokolády s křupavým těstem je stále pro mnohé velkým objevem!

Netradiční velikonoční beránek

Jestli se stejně jako já nechcete pouštět do klasického beránka z formy (nikdy mi nevyběhl až do zádové části formy), upečtě si tohohle netradičního, s náplní. Dětem se určitě líbit bude a můžou vám s ním pomoci. Malé beránky připravuji i pro koledníky a musím říct, že vždycky vzbudí údiv a líbí se. Tak to zkuste, uvidíte, že to stojí za to. Náplně můžete samozřejmě obměňovat podle chuti. A abych se nechlubila cizím peřím, nápad jsem kdysi převzala z kalendáře Dr. Oetkera. Těsto používám stejné jako na buchty, jen s více tukem, protože do buchet se další tuk dostane při pomazávání, tady už ne.

Obrácený hruškový koláč s mandlemi

Tenhle koláč je naprosto fantastický! Receptu si dost vážím, protože jsem ho získala z Australských pokladů kamaráda Honzy. A věřte, že mi nespadl jen tak do klína. Jenže, jak jsem tehdy pochopila už po pár dnech prolitých v tehdejší kavárenské kuchyni, pilná práce a neušklíbání se nad mytím kastrolů a loupáním cibule se vyplatí, když máte dobrého šéfa. A tak jsem ten recept získala. A jeho pečení budu mít vždycky spojené ještě s jednou osobou, a to s baristou Adamem. Ten si totiž tenhle koláč zamiloval asi nejvíc a když jsem se radila, co dát příští týden do meníčka, nejednou mi připomněl, že tehle už dlouho nebyl. Jako každý obrácený koláč, na první pohled svým vzhledem moc nezaujme. Jde totiž o to, že se peče ovocem dospodu a až po upečení se koláč překlopí. Jenže - má to svoje opodstatnění, protože cukr na ovoci krásně zkaramelizuje a navíc i mandlová vrstva zůstane krásně propečená. Tenhle koláč jde bez problémů dělat bezlepkový, protože dvě lžíce mouky snadno nahradíte čímkoli jiným, třeba pudinkovým práškem... Mandlí je tu hodně, patří rozhodně mezi nákladnější koláče, ale slavnostní příležitosti si to zaslouží. A ještě jedna věc, na kterou jsem vlastně přišla až doma, kdy jsem neměla k ruce neomezené množství loupaných mandlí: když si totiž mandle musíte spařit a oloupat těsně předem, jsou šťavnatější a koláči to dodá taky svoje plus! Takže když je čas, sáhněte po neloupaných, spařte je horkou vodou, oloupejte a nebudete litovat!

Osvěžující citrónový dort

Jedinečný originální recept, na osvěžení, ke kterému se budete s chutí vracet! Navíc je příjemným spestřením klasických světlých nebo čokoládových dortů. Často, pokud dělám vícepatrový dort, udělám jedno patro čokoládové a jedno právě citronové. Pak totiž uspokojíte všechny mlsaly... :-) Už dlouho se chystám dát sem recept, teď mám konečně i fotku. Citronový základ krému prodávají v Marks&Spencer, ale domácí je levnější a nemusíte lítat po obchodech...

Ovesné cookies s opraženým kokosem

Dostala jsem novou kuchařku se spoustou nových nápadů... a taky jsem dostala chuť na vločkové koláčky, co nám maminka na Dole běžně pekla k svačině... tak jsem vzala nový recept, trochu si ho upravila podle nálady a docela se mi líbí i to, rozdělit si základní těsto na tři části a každou jinak ochutit. Myslím, že tyhle placičky budou chutnat i těm, co normálně zdravé vločky odmítají. Tady se totiž spojuje vláčný vnitřek s křupavými okrajíčky a ovoce nebo čokoláda dodávají zajímavost. Vločky a kokos je dobré nasucho v troubě opražit, než ho zamícháte do těsta. Rozvoní se a chuť se zvýrazní. Hrajte si s kořením i kombinacemi. Můžete tady použít i sezam, ořechy, dýňová semínka, med, pomerančovou kůru a podobně... a rozhodně se nesnažte nahradit máslo margarínem. Samozřejmě, že to půjde, ale ztratíte dost důležitou voňavost a vláčnost, a to za těch pár korun navíc nestojí!

Ovocný koláč se žmolenkou

Tenhle koláč je rychlý, jednoduchý a neuvěřitelně dobrý. Recept mám od kamarádky Zuzky, která ho začla péct, když za mě vedla kulinární seminář pro americké studenty. Byly z něj na větvi (i pro to, že mnozí netuší, že žmolenka se nemusí kupovat, ale dá se snadno udělat doma) a já si koláč oblíbila pro svou jednoduchost. Všechno zamícháte v míse klidně jen vidličkou, ovoce použijete takové, které je zrovna po ruce a rázem máte perfektní svačinu. Děláváme ho na rodinných dovolených na Šumavě, kam si vozím starou malou troubu a využíváme rybízu přímo ze zahrady, občas přihodíme borůvky a maliny z lesa, to je pak teprve něco. Ale pozor to málo těsta a hodně ovoce se žmolenkou způsobí mírnou závislost...

Palačinky

Klasické oblíbené sladké jídlo, které má rád snad každý. Já mám palačinky spojené s jedním krásným okamžikem na jahodové farmě ve Skostku, kde jsme jedno léto s kamarádkou Zuzkou dřely jak mourovatý. Jeden den se nám poštěstilo a místo na pole jsme byli povoláni do balírny, tudíž jsme mohly vstávat později. Když jsem přišla do společné kuchyně se nasnídat, Zuzka už mě vítala s horou palačinek, kyticí heřmánku a rozmačkanými jahodami a malinami s cukrem. Krásnější oslavu svátku jsem v životě neměla!

Panna Cotta

Jednoduchý, na suroviny nenáročný přirozeně bezlepkový a přesto efektní dezert, jak jinak, než z Itálie. Servíruje se buď vyklopený z mističky v podobě třesoucí se bábovičky, ale já preferuji tradiční podobu v pohárku. Není totiž tak ošemetná a želatiny tam můžete dát opravdu jen tolik, aby ve výsledku byl dezert lehounce tuhý, ale pořád dostatečně vláčný a krémový. Nikdo totiž nechce jíst amarouny. Navíc ji můžete mít připravenou až dva tři dny dopředu a před servírováním jen polít oblíbenou omáčkou z ovoce a dozdobit snítkou máty či meduňky.

Roscón de Reyes

Špenělské jméno znamená něco jako Věnec Králů, protože ve Španělsku se slaví Vánoce bez dárků a dary přináší až v lednu Králové na velbloudech. (Mimochodem pro mě mnohem hezčí a logičtější vysvětlení, kde se všechny ty dárky berou...) Bylo pro mne zklamání, když jsem se dozvěděla, že ve většině rodin se věnec již nepeče, ale kupuje. Stejně jako ostatní sladkosti typické pro Vánoční čas. Recept ale mám přímo ze Španělska, z Vánočního časopisu. Věnec je hodně podobný naší vánočce, voní po pomerančích a zvykem je zapéct do těsta malý dáreček, tradičně se pak v celé rodině hledá a kdo ho objeví, bude šťastný celý rok.

Rychlý koláč

Tenhle koláč (recept mám od Ivanky z Řeže) je výborný hlavně ve chvíli, kdy toho doma opravdu moc nemáte a potřebujete upéct dobrotu bez vajíček a másla. Celá příprava Vám zabere tak 5 - 10 minut. Stejně rychle se pak i sní... Další výhodou je možnost mnoha variant. Základní recept je s kokosem a smetanou, na fotce je s rebarborou, kam můžete přidat ještě mandličky.

Sacher

Na tento dort existuje snad nejvíce receptů. Dlouho jsem hledala, který je nejlepší a nakonec jsem ho objevila. V malém receptáři Dr.Oetker se kdysi ve Vánočním vydání objevil. Je nadýchaný a pokud nebudete šetřit marmeládou a dáte ji opravdu velké množství, odvděčí se vám šťavnatostí a vůní. Měla jsem to štěstí ochutnat pravý dort v kavárně hotelu Sacher ve Vídni. V maličké luxusní kavárně jsme museli čekat frontu na volný stolek. Dorty všech velikostí parádně zabalené můžete nechat někomu i zaslat jako dárek (doručí je přímo jejich messenger). Atmosféra to byla úžasná, ale musím přiznat, že jsem byla mile překvapena, že chuťově ten slavný originál nijak nevyčnívá nad ten můj, a to mi opravdu zalichotilo a utvrdilo v tom, že tenhle recept je ten pravý!

Schwarzwaldský dort

Klasika, která by neměla chybět v žádné správné cukrárně nebo kavárně. Patří mezi dorty s věhlasnými jmény jako Sacher, Doboš a další... Je pracný, ale jeho chuť vám to královsky vrátí. Nezvyklé použití hutného chleba se nebojte. Má zde své místo a ze všech vyzkoušených „Swarzwaldů“ je tento recept ten jedinečný a nejlepší. Třešně lze použít i kompotované nebo naložené v rumu. Neodpustím si připsat opět zmínku o prvním pečení. Bylo to v době gympláckých let, kdy Zuzka každé léto poskytovala třešněmi obsypaný strom na naše společné kulinaření. Takže první tenhle dort jsme pekly a jedly u Pínů v Řeži.

Skořicové sušenky

Tento recept mám ze své první kuchařky, stejně i nazvané: "Moje první knížka vaření". Má své kouzlo právě v snadnosti přípravy. Zvládnou ho i děti. V původním britském znění se místo medu dával sirup, po zkušenostech se ale ukázalo, že med je nesrovnatelně lepší, a to jak v chuti, tak v konzistenci těsta a snadnosti vyvalování. Cukr je dobré používat krystal. Zrníčka se nerozpustí v těstě zcela a v sušenkách pak tvoří typickou složku, která je tak příznačná pro tento druh cukroví. Sušenky se staly nejoblíbenější ze všech sladkostí.

Sněhové pusinky

Tahle dobrota vznikla sama od sebe, když se mi v ledničce začaly hromadit bílky. Máte ji hotovou zachvilku a můžete využít třeba rozehřátou troubu od jiného pečení. Pro větší pestrost dělám klasické, ale i s kokosem a nebo oříšky. a pozor hodí se i pro celiaky, je totiž úplně bez mouky!

Štrůdl

Můj první moučník, který jsem sama začala péct ještě na prvním stupni základní školy...A nedávno jsem ho vylepšila přidáním pudingového prášku. Tato inovace se vyplatila. Jablka netečou a pod křehkou krustičkou těsta se objeví něžná jablečná náplň.

Švestkový koláč dle Sandtnerové

Ohmataná knížka s nažloutlými stránkami: Kniha kuchařských předpisů, Janků - Sandtnerová...to je můj poklad, který mám od loňských Vánoc ve své knihovně. Postupně zkouším recepty a zrovna tenhle koláč je vážně výborný. Nejvíc se hodí k bramboračce, a nejlíp chutná ještě teplý! Kombinace máku a švestek je krásně česká a ohromně dobrá, křupavé nadýchané kynuté těsto odlehčí mokrou hutnou náplň! A přestože dekagramy se už nepoužívají, záměrně uvádím recept tak, jak je napsaný, protože i v tom je jeho krása!

Tarte tatin aneb obrácený koláček

Geniální ve své jednoduchosti... to je tradiční francouzský obrácený koláč. Jeho hlavní tajemství skví v základních dobrých surovinách. Mám radši malé jednoporcové, protože jsou rychleji upečené a nemusíte se trápit s krájením. Pečou se rychle, takže je ale potřeba připravit si dopředu karamel a nenechávat zkaramelizovat cukr až při pečení, jako se to dělává u velkého koláče. K těmhle koláčkům jsme se opět dopracovali v mé cukrárničce ve sklepích Café Lounge. Karamel je základní kámen a já ho asi tak milionkrát připálila, než mi můj kuchařský guru vysvětlil pár fint a pak jsem dostala za úkol jen trénovat. I Vás to možná čeká, ale umět dobrý karamel je kouzlo, kterému propadnete. Pak stačí obměňovat, co do něj přidáte a hrát si s konzistencí a dokážete povýšit spousty různých dezertů a zmrzlin... :) A nedělejte si hlavu z toho, že koláč nevypadá upraveně a je placatý a nevím, co ještě. Protože kdokoli ho okusí čerstvý, s namočením do zakysané smetany, zamiluje se do něj a nedá na něj dopustit, ať vypadá jakkoli...

Tiramisu

Italská delikatesa s domácím čokoládovým piškotem podle Jamieho Olivera mě dostala. Poprvé jsem ji ochutnala od svého Tomáše (dokonce statečně válčil s cizí kuchyní, kde při dotazu, jestli má moje maminka někde váhu, snesl se pod jeho ruce prastarý systém miskových vah a závaží a můj brouček si s tím i tak poradil!) Vrátila jsem se z nemocnice a nestačila jsem se olizovat. Teď tuhle dobrotu pravidelně dáváme tátovi Jirkovi k narozeninám jako tradiční dárek, očividně se téhle tradici nebrání a spíš lituje, že je nemá častěji... Pokud nebudete želet peněz a použijete opravdu pravé suroviny, nemusíte se snažit dohánět to jinde. Dezert je neuvěřitelně snadný a skládá se jen z několika surovin. Ale ta chuť je jedinečná! Málo kde v restauraci se s něčím tak dobrým setkáte!!!

Tříkrálový mandlový koláč

Oslavte tradiční svátek lahodným francouzským koláčem s vláčnou mandlovou náplní. Trochu dražší, ale naprosto jedinečný koláč! Výborný pro přepravu, stačí zabalit do alobalu, případně rozkrojený na dvě části uložit do krabičky. Navíc vydrží i déle, takže si ho můžete upéct sebou na Silvestrovskou party i pár dní dopředu a na Nový rok překvapit kamarády tímto luxusním skvostem. Doporučuji vřele, budete koukat, jak je šťavnatý!

Tvarohové knedlíčky s jahodovou omáčkou

Začalo to vzpomínkou na dětství... no a v kavárně se loni objevila prosba, o nějaký netradiční sladký oběd. Nakonec si je lidi dávali i jako dezert. Americké studenty jsem zase šokovala tím, že si klidně k obědu dáme něco sladkého a ještě víc byli překvapeni tím, jak dobré to může být... Základní recept je od babičky, s jahodovou omáčkou, ale můžete k tomu vymyslet prakticky cokoli. Do sezóny jdou teď borůvky, třešně, višně a maliny, v zimě si klidně poraďte se švestkovýma povidlama nebo omáčkou z meruněk... A nebuďte líní udělat je fakt malé. Budou krásně nadýchané a hlavně se dobře jedí. A tvaroh vřele doporučuji sehnat ten v papíru, netermizovaný. Těsto se bude mnohem lépe zpracovávat a chuť bude víc tradiční!

Tvarohový dort s jahodama

Lehký netučný piškot, sametová vrstva lahodného tvarohu a závěrečná ovocná smršť, no nesbíhají se vám sliny? Recept vznikl zcela od píky, když jsme spolu s kamarádkou Johankou vymýšlely dort pro jejího Jakuba. Povedl se a úspěšně se zapsal do mých oblíbených. Kromě jahod lze samozřejmě použít i všechno možné další ovoce.

Valašský frgál

Tyhle krásné koláče jsme často s maminkou pekly, když kluci v sobotu celý den dělali dříví na zimu. Po vydatné polévce (zelňačka, bramboračka a podobně) vždycky následovaly buchty, vdolky a nebo menší koláče, od kterých jsme postupně přešly k velkým frgálům. Na těch se nám líbilo, že jdou rychle od ruky a člověk si může vyhrát s jejich zdobením. Pravé Valašské frgály jsou s hruškovými povidly, ale ta jsou pro nás tak vzácná, že jsme je většinou plnily vším, co nás napadlo a bylo doma. A vždycky chutnalo! Frgály můžete péct i na oslavy, kde bude hodně lidí. Máte je rychle hotové, rozkrájíte na hodně kousků a věřte, že se po nich jen zapráší!

Vanilkové muffiny s dýní

Do dýně jsem se zamilovala nedávno. Dá se přidat k téměř všemu a pokud ji budete dávat s mírou, pomůže vám zvláčnit a obarvit jídlo dožluta, ale svou jemnou chutí nijak negativně neovlivní chuť jídla. V těhle muffinech je naprosto úžasná a zajistí, že budou vláčené i druhý den! Jedna dávka receptu vyjde na plech o 12 muffinech.

Věnečky s kávovým krémem

Odpalované těsto pro mne vždycky bývalo něčím tajemným a neznámým. Pak jsem nastoupila do kavárny a naučila se dělat malé profiterolky - kuličky plněné před podávání zmrzlinou, spojené na talíři kružnicemi z karamelu a s kopečkem čerstvé šlehačky. Následoval kurz v cukrárně Saint Tropez zaměřený na české klasiky. Vedl ho starý francouzský cukrář, směsicí francouzštiny, čestiny a angličtiny mne zasvětil do podstaty věnečků. Trochu jsem si pak v práci hrála a zkoušela, až vznikl tenhle recept. Nejdůležitější je vlastně konzistence těsta a pak to pečení. Každá trouba se chová jinak, takže i ve vaší si to budete muset vyladit s postupem času. Ale rozhodně se toho nebojte. Výsledek stojí za to a když i moje babička nechtěla věřit, že věnečky nekupujem a skutečně jsou mým dílem, moje cukrářská dušička se chvěla nadšením a pocitem dobře zvládnuté práce.

Slané

Boršč

Ani nevím, kdy jsem tuhle polévku jedla prvně, ale mám ji moc ráda. Přestože některé recepty červenou řepu neuvádí, já si to bez ní neumím představit. A právě pro ní je tahle polévka hlavně podzimní záležitostí. Temnou červenou barvu zveseluje kontrastní bílá zakysaná smetana a dodá poslední tečku na horkém vonícím talíři volajícím po ochutnání...

Bramborový salát

Na bramborový salát snad neexistují dva stejné recepty. Každá rodina má ten svůj, jedinečný a pravý. Tak píšu ten náš, co jsme vždy tradičně dělali 23. prosince a to hlavně s tátou. Důležité bylo správně uvařit brambory, aby se moc "nerozpatlávaly" a hrášek nakrájet na kuličky, to dalo nejvíc práce...:) jak jsme s chutí upozorňovali jedlíky u stolu! Pak jsme si jednou řekli, proč tak výborný salát dělat jen jednou do roka, a tak ho děláme častěji. Přidat tam můžete cokoli dalšího, vajíčka, cibulku, salám, kukuřici, prostě cokoli máte rádi a chcete tam mít.

Chilli con carne

Úžasná dobrota, kterou stojí zato ochutnat! Tenhle recept mám, jak jinak, než od Ivanky Pínové. Stále toužím inspirovat se jejich tématickými večery, tak snad tohle bude náběh na jeden Mexický... :-) Každopádně tohle jídlo je snadné, stačí několik surovin. Jediné, co je třeba udělat dopředu - namočit na noc fazole a pak je uvařit. Když si tohle ale předem připravíte, samotná příprava jídla je snadná. Pak už jen stačí nasadit Sombrero, osedlat koně a sezvat všechny hosty!

Chleboví medvědi

Recept na chlebové medvědy nás uchvátil už jako malé děti a často jsme je pekly k večeři a ještě teplé jedly. Můžete tím spestřit dětskou oslavu a nebo děti pusťte přímo k tvoření. Tvarování roztodivných tvarů, bochánků a zvířátek se líbí všem, nezávisle na věku. Hodí se i při příchodu nečekané návštěvy. Roztodivností tvarů a různým sypání úplně skryjete to, že kromě pečiva a másla nemáte ve špajzu nic... Ono taky k čerstvému voňavému pečivu není nic jiného potřeba!

Čína

Na tuhle čínu nás přivedla moje maminka. Tomášovi chutnala a bylo to jedno z jídel, které si i sám vařil na koleji, ještě za studentských dob. Poprvé, když mě prosil o recept, napsala jsem ho a pak rozstříhala na kousky. Před každým vařením si ho musel složit... ale neodradilo ho to a tuhle čínu oba rádi vaříme dodnes. Je to slavnostní recept a přitom příprava rozhodně není těžká.

Citronová omáčka na těstoviny

Kombinace smetany a voňavé citronové kůry je nečekaně dobrá. Recept je nenáročný na suroviny i přípravu, ale jídlo vás odmění svou bohatostí chutí.

Crazy pizza tyčky s omáčkou

Tyhle tyčky jsem poprvé ochutnala s tátou v rychlém občesrtvení u Tesca na Národní v Praze. Moc nám chutnaly, tak jsem si řekla, že je vyzkouším. A jsou to ony! Pokud chcete hosty překvapit domácím slaným mlsáním a ne kupovanými tyčinkami, rozhodně se pusťe právě do těhle tyček. Jsou v mžiku hotové a sklidí úspěch, uvidíte!

Domácí paštika z vepřových jater

Další krásný recept z Kuchařských předpisů drahé paní Sandtnerové. Přidávání brambor zní zprvu nezvykle, ale na chuti je nepoznáte a paštika bude mít jemnou chuť. K základnímu receptu můžete přidat mandličky, zelené bylinky, zkrátka cokoli, co vás napadne a budete mít doma. Servírovat pak můžete s opečenými tousty, čerstvým chlebem nebo na kolečkách rohlíku jako "finger-food"...

Domácí slané linecké těsto

Těsto se hodí na slané tyčky, pod pizzu, já ho používám hlavně pod quiche. V ledničce vydrží až týden, takže ho můžete mít v pohotovosti, když dopředu víte, že nebudete stíhat. Odleželé i lépe chutná. Pokud chcete ozvláštnit chuť, zapracujte do něj koření (třeba sušený česnek) nebo sýr. Těsto bude hned jiné!

Fish and chips

Klasika britských fastfoodů... Snad i u nás bude brzy na každém rohu rybí varianta rychlého stravování, ale zatím si ji můžete udělat doma. Kouzlo receptu spočívá v nadýchaném těstíčku a dokonale propečené křupavé rybě. Hranolky můžete udělat domácí či dopéct mražené nebo si k tomu udělat klidně cokoli jiného. Já dělám hranolky nasucho pečené v troubě. Nejsou tak křupavé, ale zase nejsou mastné a tomu dáváme přednost :) Nezapoměňte na domácí tatarku, ta k tomu neodmyslitelně patří a pokud chcete jíst jako snad každý Brit, podávejte k rybě i ocet... (ale třeba mně to bez něj chutná víc ... :D....) A jako jsme to zažili s bráškou Davidem na lodi korzující mezi Irskem a Británií, patří k tradici v restauraci podávat k rybě ještě zelený hrášek.

Hamburger

V Hamburku jsem nikdy nebyla (název této dobroty je totiž právě odtud), ale přesto tuhle dobrotu mám moc ráda! Základem jsou jako vždy kvalitní suroviny. Já si melu maso přímo v mlýnku, a to třikrát, aby bylo jemné. Pokud maso budete kupovat, tak jedině v dobrém řeznictví, kde už to znáte a víte, že mají vždy vše čerstvé a voňavé. Mleté maso zpracujte určitě ještě ten den. Další důležitá složka je houska.  Našla jsem recept, ze kterého získáte krásné nadýchané houstičky, co slupnete jako malinu. No a ostatní dobroty záleží v podstatě jen na Vás. Já jsem si to vymyslela takto:

Houskové knedlíky z hrnečků

Bezvadný rychlý recept na houskové nadýchané knedlíky vařené v hrnečkách. Buď ve vodní lázni nebo v mikrovlnce. Zkuste a uvidíte, že jiné už dělat nebudete! Když do těsta přidáte i trochu šafránu, získáte hodně zajímavou a příjemnou obměnu. Navíc knedlíky z hrnečku jsou krásně kulaté a nerozvařené! Tento recept neneí z kynutého těsta a tudíž se vám nemůže stát, že by byly pak knedlíky cítit po droždí, jako tomu občas bývá v jídelnách a menzách...

Hovězí se zázvorem a česnekem

To občas takhle zazvoní telefon a volá Anetka ze statku a ptá se, kolik budu chtít hovězího tentokrát... a já pak nacpu mrazák a další měsíce jen tahám balíčky vynikajícího masa kraviček na Ralsku pasených... Jenže maso moc upravovat neumím, nejčastěji dělám na houbách nebo jen napřírodno na pánvi. Tohle je ale první malé vybočení, recept jsem našla v kuchařce, trochu si doupravila a musím říct, že je to fakt moc dobré! Omáčka jen lehce voní po zázvoru a česneku, protože pečením se všechno spojilo s hovězí chutí... vyvážené, s těstovinami výborné!

Italský chléb Foccacia

Recept z Apetitu mě uchvátil. Rozhodně to musíte zkusit! Píšou o něm toto: Tradiční ‚chléb chudých‘ je dnes oblíbenou pochoutkou v luxusních restauracích. Itálii ale můžete zažít i doma – a náležitě si ji vychutnat. Provoní celý byt a nebudete se moct dočkat, až se do něj zakousnete. Nejlepší je ho jíst ještě teplý. Je parádní přílohou ke grilovanému masu, nebo jen tak.

Kopřivová nádivka

Nadýchaná nádivka jako stvořená pro Velikonoční výlet za krásami naší vlasti. Dobře se převáží a je dobrá i studená. Recept mám z Apetitu a moc ráda ji peču i mimo svátky. Pokud zrovna nebude doba kopřiv, můžete je nahradit třeba špenátem nebo jiným lupením.

Krémová cibulačka

Tuhle krémovou polévku mě naučila maminka. Měly jsme ji jako děti strašně rády a  teď ji moc ráda vařím. Nejenže je úžasně dobrá, ale i levná, jednoduchá a navíc lze snadno udělat vegetariánskou podobu. Hodí se vařit na Velikonoce, kdy potřebujeme hodně slupek od cibule na barvení vajíček. Ale dělám ji častěji, zvlášť, když doma zrovna nic moc není...

Kulajda se zastřeným vejcem

Polévka, kterou můžu jíst snad ve dne v noci. Naučila mě ji moje maminka a já ji s radostí vařím. Udělám ji vždycky větší hrnec, aby zbylo i na druhý den. Odleželá chutná ještě lépe! Zastřené vajíčko jsem se pak naučila v práci, při přípravě snídaní. Je to snadné, ale vyšvihne to vaše kuchařské umění a polévka bude sytější. Ale pokud nemáte zastřené vajíčko chuť zkoušet, klidně ho uvařte natvrdo a oloupané vložte do polévky. S Americkými studenty s ní vždycky zahajuji semestr a spolu s domácíma houstičkama sklízí velký úspěch. A má jednu obrovskou výhodu, je jen z pár surovin, které většinou doma máte stále po ruce...

Kuřecí kari salát s okurkou

Tenhle salát mě naučila babička Zdenička. Je moc dobrý a vychlazená okurka v létě skvěle osvěží! Maso si můžete upéct dopředu (nebo naopak využít zbytky z nedělního oběda), ale salát připravujte vždy čerstvý, právě kvůli okurkám. Na naší svatbě měl velký úspěch a zmizel okamžitě. Hodí se i k lehké večeři, pokud nevíte přesně, kolik přijde hostů...

Kuřecí kousky ve sladko-kyselé omáčce

S tímto jídlem mám spojen velmi romantický večer v čínské restauraci pod Petřínem. Bylo mi tehdy 15 a na večeři mě pozval kamarád (dneska již manžel). Jídlo nám moc chutnalo a já se ho rozhodla doma udělat. Experimentovala jsem poměrně dlouho, ale nakonec se mi to podařilo a dneska patří toto jídlo ke svátečním, slavnostním příležitostem. A pak že láska neprochází žaludkem…

Langoše

Poprvé těsto na langoše přivezl kamarád David na nějakou naší povedenou party na Dole. Jeho maminka mu těsto vyrobila a zabalila s sebou a my si pak jen smažili čerstvé, neuvěřitelně dobré, křupavé langoše. Bezvadný originální nápad. Pak jsem si vyprosila recept a úspěšně začala těsto dělat sama. Pamatuju si, jak jsem ho jednou, ještě v dobách gymplu, kousek vzala Zuzce do školy. Přes vyučování jsme ho měly zavřené v plechové skříňce v suterénu, mezi učebnicema a po škole na nás vybaflo ze skříňky asi tak desetkrát větší než ráno…  Jednoduché, levné a skvěle nezdravé jídlo s chutí letních festivalů, otevřených zahrádek a točeného (nebo dobře vychlazeného lahvového) piva...

Lasagne se špenátem

Tento recept jsem si sama vymyslela před několika lety a naše rodina si ho opravdu zamilovala. Přestože jsme příznivci masa, tato letní bezmasá varianta je velmi vítaná a navíc se dá vyrobit téměř bez nakupování a je poměrně levná. K pravému kulinářskému zážitku teď přispívá ještě pravý Italský strojek, který jsem dostala k předloňským Vánocům a s tím je výroba lasagní ještě zábavnější... Nedávno Tomáš přišel s novou variantou, kterou jsme si oblíbili. Porci lasagní servíruji na talíř doprostřed rajčatové omáčky. Kombinace špenátu a rajčat je nečekaně výborná!

Louhované preclíky - Laugenbrezel

Vláčné, na povrchu křupavé preclíčky, s krásně zlatavou kůrkou vás dostanou. Recept jsem objevila na stránkách časopisu Týden a dozvěděla se, že louhované pečivo je typické v Německu. Příprava zpočátku zarazí, preclíky se totiž vykynuté na pár vteřin vloží do vroucí vody se sodou a pak teprve pečou, ale tahle zvláštnost v postupu z nich udělá opravdu velkou dobrotu. K vínu nebo pivu, na návštěvu nebo jen tak k večeři… určitě to zkuste!

Mexické pšeničné Tortilly

Pustit se do kukuřičných tortill vyžaduje speciální mouku, která se shání velmi obtížně. S vděčností jsem tedy přijala recept na ty z pšeničné mouky. Rcepet je ideální a kouzelná ingredience - jak jinak než sádlo! Ze všech receptů se tenhle osvědčil nejvíc, zkrátka správný poměr surovin.

Nakládané sýry

Poprvé jsem ochutnala nakládané hermelíny s touhle chilli pastou u Terezky v Říčanech. Od té doby mám pastu vyrobenou a uskladněnou v malé skleničce v ledničce. Vydrží opravdu i přes rok naprosto nezměněná a hodí se pak kdykoli potřebujete rychle vyrobit mňamku. Koupíte-li pěknou sklenici s patentním uzávěrem, máte dárek hodný králů anebo rychlou luxusní dobrotu k vínu, když přijde nečekaná návštěva.

Omáčka Alfredo na těstoviny

První omáčka, kterou jsme vyzkoušeli z krásné italské kuchařky prostě nazvané "Těstoviny"... Jednoduchá, rychlá, založená jen na třech kvalitních surovinách: parmazánu, másle a smetaně. K tomu čerstvá petrželka a máte během několika minut skvost! Žádné dlouhé přípravy, vaření, dušení, lehce, snadně, nemusíte nedělní dopoledne přece strávit u plotny! :-)

Pečeně se svíčkovou omáčkou

Nejlepší svíčkovou dělá vždycky maminka. I ta naše se vypracovala do těch nejúžasnějších výšin a ta její svíčková je prostě delikátní. Jelikož je to Tomášova nejoblíbenější omáčka, rozhodla jsem se, že i já proniknu do tajů této klasiky. A tak jsme si vymysleli naši malou tradici: Valentýna nijak zvlášť neslavíme, ale k obědu či večeři dělám svíčkovou s nadýchanými knedlíčky a to pak láska opravdu prochází žaludkem! :)

Pečené vepřové kolínko

Přestože píšu tenhle recept v květnu, kdy je spíš chuť na jahody než na tučné vepřové, věřte, že se po něm jen oblíznete (a navíc je potřeba uvolnit místo v mrazáku právě pro jahody, takže musíme sníst domácího biopašíka ze statku). Je to recept nerecept. Pár jednoduchých triků vám zaručí úspěch a nevystojíte přitom důlek v podlaze u sporáku. A už dost řečí, přečtěte si postup a dejte se hned do díla, je to úžasné a navíc zdravé! Kolagen všichni potřebujem a kam se s jeho přísunem do těla hrabe nějaké *GSCondro*... :) A ještě na závěr, pečený česnek je naprostá bomba, určitě ho k tomu zkuste, pečením zjemní a jeho chuť se úžasně doplní s křehkým rozpadajícím se vepřovým.

Penne al forno

Tak tyhle těstoviny si Tomáš oblíbil v jedné italské restauraci v Praze, kam občas zašli na oběd z práce. Jednou jsem je ochutnala a uchvátily mne také. Tak jsem je prostě zkusila vyrobit i doma. Sice nejsou vytažené z hliněné pece, ale chutnají také moc dobře a hlavně je to rychlé snadné jídlo, na které nepotřebujete mít doma kdovíjaké zásoby!

Pizza

Pizzu můžete udělat z toho "co dům dal...". Těžko se tedy píše nějaký konkrétní recept. Tak berte tento recept jen jakousi inspiraci, kterou lze různě měnit. Využijte své fantazie (a zásob ve skříni a ledničce) a pokaždé máte jinou variantu! Co by ale na pizze nemělo nikdy chybět jsou rajčata nebo protlak, sýr a koření (bylinky).

Pletené houstičky

Možná Vás to překvapí, ale když upečete k sobotní snídani nebo třeba i všední večeři tyhle houstičky a přidáte k nim jen máslo a sůl, sklidíte úspěch. Plést jsem se je naučila podle pradávného čísla Apetitu a od té doby je pletu jedině tak. Je to rychlé, snadné a efektní. Vegetariáni asi použijí do těsta máslo, ale kdo jen můžete, dejte sádlo, je to na chuti hodně znát a vydží vláčné několik dní! Tak už utíkejte zadělat kvásek, ať je za chvilku můžete tahat z trouby!

Plněné brambory

Další z mých oblíbených dětských receptů, ze stejné kuchařky jako skořicové sušenky a chleboví medvědi. Jednoduché jídlo, se kterým si s dětmi můžete vyhrát a zabavit tak ratolesti i při přípravě večeře. Fantasii se meze nekladou, proto se nebojte pustit nejen do plachetnic, ale i do parníků, pramic a mořských kajaků.

Quiche - francouzský slaný koláč

Úžasně rychlé a snadné pohoštění z francouzské kuchyně, po kterém se na stole jen zapráší. Křupavé těstíčko v sobě ukrývá hebkou smetanovou náplň, která se rozplyne na jazyku. Nemusíte toho mít v ledničce mnoho, abyste quiche snadno rychle upekli přímo před očima návštěvy. Další výhoda - nemusíte ho podávat teplý, a můžete ho klidně upéct jeden den dopředu! Poznámka: Tento recept je geniální v tom, že nápň si můžete zvolit zcela dle vaší fantazie nebo obsahu ledničky... Můžete zkoušet různé druhy sýra a bylinek, sezóní zeleninu i mořské plody, zkrátka cokoli máte rádi! Zároveň je to ale i skvělý způsob, jak zpracovat suroviny například z obložených mís ze včerejší večeře (plátky sýrů, uzenin, kousky zeleniny a podobně), které zbyly, nikdo už se do nich nechce pustit, ale jsou stále dobré a nechcete je vyhazovat. Pokud je zapečete do koláče, získáte novou luxusní dobrotu a zlikvidujete efektně to, co se včera nedojedlo! Variant je nespočet. Základní pravidlo je, že koláč se nepeče příliš dlouho, takže suroviny jako maso nebo větší kousky zeleniny je dobré předem tepelně opracovat. Výborné jsou varianty se špenátem a kozím sýrem, s dýní a bylinkama, s králičím masem a kořenovou zeleninou pokrájenou na malinkaté kostičky (a předem osmahlou na másle) a další a další, fantazii a odvaze se meze nekladou!!!

Ratatouille

Tohle jídlo jsem poznala vlastně až díky krásnému animovanému filmu stejného jména. Nadšený krysák tam kouzlí v prostředí staré francouzské kuchyně, všude se leskne měděné nádobí a pointou filmu je právě tohle jednoduché venkovské zeleninové jídlo. Receptů je na něj všude množství. Většinou se zelenina pro rychlost krájí na kostičky. Jenomže mně se právě líbí ta estetika plátků, skládaných do vějířků do zapékací mísy na rajčatový základ. Baví mě připravit si jednotlivé hromádky zeleniny, kochat se barevností a pak skládat a vrstvit. Trochu času vám to zabere, ale pokud si to budete užívat jako já, budete mít požitek nejen z jídla, ale i ze samotné přípravy. Lesklá černá slupka lilku, kontrastující s barevnými paprikami a bílou cibulí ve mě vždycky vyvolává radost. No a pak ta vůně, když už se vše zapéká spolu v troubě... tak popadněte dobrý osrý nůž a užijte si to, stojí to za to!

Rybičková pomazánka

Hodně lidí se při tom názvu oklepe, protože si pamatuje jen děsivou našlehanou hmotu margarínu a ryb bez chuti ze škol v přírodě a táborových jídelen. Tahle pomazánka je ale docela jiná a zamilujete si ji! Tradičně se tahle pomazánka v naší rodině dělala s neochvějnou pravidelností každý pátek. Je strašně snadná, potřebujete jen pár přísad a přitom si moc pochutnáte a doplníte svůj jídelníček o tolik potřebné rybí maso! Výběru ingrediencí věnujte dostatečnou péči a sáhněte po těch nejkvalitnějších. Jedině tak si pořádně pochutnáte. Co se týče rybiček, můžete střídat různé typy, nám se nejvíc osvědčily modro žluté konzervy rybiček Saira. (Patří mezi ty dražší, ale zase pro celou rodinu k večeři to je zcela zanedbatelná částka...) Tu správnou chuť podrthne citron a pepř, další dozdobení záleží jen na vás!

Škvarkové placky podle Sandtnerky

Tyhle placky jsem dělala ze dvou důvodů. Mám báječné vlastoručně vyrobené škavrky z domácího pašíka od Anetky z Mimoně a pak parádní kuchařku vydanou v roce 1941, krásně ohmatanou a používanou, s poznámkami a dokonce i s průstřelem od myslivce. Zuzka prostě věděla, čím mi na Vánoce vyrazit dech, takže ji mám, tu pravou 'Knihu kuchařských předpisů od proslulé kuchařky a placičky jsou vskutku výborné. Staly se prvním receptem, které jsem podle kuchařky upekla a věřím, že ne posledním. Člověk se nestačí divit, co všechno za ingredience a fígle znaly v dávných dobách, kdy u nás gastronomie jen vzkvétala...

Slané tyčky

Jedno z mnoha využití slaného "falešného" domácího listového těsta. Pro mlsání k vínu peču různé tvary, ať už jen nakrájením na plechu nebo vykrajováním zvířátek. Sypu je čím mne napadne, dobrý výběr mají u mého oblíbeného Antonína (www.koreni.cz).

Slaní šneci

Jednoduchá slaná drobnost na party, nebo sebou na výlet. Oblíbíte si jak přípravu, tak chuť samotnou. V jednoduchosti je krása. A malý poznatek, v tomto případě málo znamená více! Pokud se budete snažit šnečky udělat hodně bohaté, nebudou tak dobré, jak když dodržíte jednoduchý postup.

Šoulet s kachním masem

Můj Tomáš nemá rád kroupy. A přesto šoulet miluje. Poprvé jsme ho asi ochutnali v Mikulově, v židovské restauraci. Je jednoduchý, vlastně i levný, zvlášť když využijete obranou kachnu z nedělního oběda a moc moc dobrý. Udělat ho můžete i bez masa, ale sádlo k němu potřebovat budete, právě to dodává celému jídlu tu jedinečnou chuť.

Těstoviny s cuketou a osmaženou bazalkou

To jsem jednou takhle v neděli před polednem zjistila, že nemáme nic vymyšleného k obědu a doma nic moc není. V těstovinové kuchařce jsem ale objevila tenhle geniální recept na jednoduché jídlo, které je úžasně chutné a přitom za pár minut hotové. Ke stolu jsme sedali přesně v poledne a kuchyň byla uklizená, protože k celé přípravě toho moc nepotřebujete. Lehké bezmasé jídlo, které vám určitě zachutná! A osmahnutá bazalka je krásně křupavá, ztratí svou výraznou chuť a k jídlu se krásně hodí!

Viktoriánský mléčný chléb

Poslední dobou nejen v Praze propukla doslova epidemie pečení vlastního chleba. Umět si upéct chleba se stává krásnou zábavou a lidé si vyměňují fotky svých pecnů... Mám doma už mnoho let krásnou knihu o chlebu. Napsala ji dvojice tuším Itala a Francouzsky, kteří přistěhujíc se do Anglie, rozhodli se naučit lidi péci dobrý chleba. Kniha je krásná a fotky přímo vyzývají ke zkoušení. A tak zkouším. Chtěla jsem něco jako tousťák. Tenhle chléb je voňavý, trošičku hutnější, ale po opečení perfektní ke snídani, ať už jen s máslem a medem nebo s rafinovanou pomazánkou. A nepotřebujete na něj žádné náročné ingredience. Bílou hladkou mouku a sušené droždí máte určitě doma všichni :)

Základní slané kynuté těsto

Toto těsto se k nám dostalo několika cestami. Ta úplně první ale byla jednoznačně z Mojí první knihy vaření, odkud jsou i Voňavé skořicové sušenky. Těsto není nijak obtížné, pokud máte robota, klidně se s ním o práci podělte. Velkou výhodou je nenáročnost na suroviny. Bez vajec a jen s trochou oleje, mouky a vody, co máte doma vždy a balíček droždí (mějte v zásobě vždy pytlíček sušeného). Množství vody upravujte podle vlastností mouky. Nedávejte všechnu vodu najednou nebo pak přidejte mouku. Každá má jiné vlastnosti a schopnosti nasáknutí. Záleží to i na počasí, takže nikdy nemůžete měřit úplně přesně stejné množství...o to je práce dobrodružnější a osobitější!

Zeleninový krém

Krémové polévky mám moc ráda. Tahle je krásně lehká, rychlá a moc dobrá. Brambory se postarají o sytost, ostatní zelenina o chuť. Pokud míváte v mrazáku vývar, použijte ho, chuť bude silnější, naopak ve vegetariánské variantě můžete použít jen vodu a i tak bude polévka výborná. Zvlášť když zeleninu podusíte opravdu na másle. To se nesnažte nahradit něčím jiným, připravili byste se o podstatnou část chuti! Rozmixováním docílíte krásné hustoty i bez použití jíšek a jiných zahušťovadel. A navíc, když přidáte smetanu, bude chuť jemná a lehoučká.

Zelňačka s klobásou

Tuhle polévku (jako ostatně většinu polévek) mě naučila moje maminka a mám ji strašně ráda. Základem je dobrá kvalitní klobása, nejlépe čabajka a dobré kyselé zelí. Nejlépe chutná den odleželá, je dobrá i druhý a třetí den. Jako obměnu můžete přidat smetanu. Jednou jsme dokonce v Mimoni na statku u kamarádky dělala pro 10 lidí vegetariánskou variantu a musím říct, že jsem se dost bála, co na ní všichni řeknou. Představte si, když nemůžete použít ty hlavní nosiče chuti - klobásu a masox. Použila jsem bylinkovou kostku a na klobásu raději zapomněla. I přesto se polévka snědla, a všichni si pochvalovali, že mají něco teplého dobrého do žaludku... :) Takže pokud musíte maso vynechat, jde to i bez něj!

Ostatní

Maminčin bezinkový sirup (z květů)

Nezapomenutelná chuť léta mi připomíná dětství strávené na Dole. Bezinkový sirup se nedávno objevil i v obchodech, ale přestože je dobrý, tomu domácímu se nevyrovná. Bezinky sbírejte rozkvetlé, plné pylu, ne po dešti, jedině tak budete mít šťávu voňavou a chutnou. Při louhování je doba jen orientační, ale není dobré nechávat ve vodě květy více jak jeden den, mohly by se zkazit. Pokud chcete, můžete přidat k bezinkám i trochu máty nebo meduňky, získáte tak velmi zajímavou obměnu.

Rajčatové muchomůrky

Tohle hravé jídlo u nás vždycky připravoval táta. Z domácích vajíček a rajčat ze zahrádky to bylo obzvlášť snadné a dobré. Jako děti jsme muchomůrky milovaly a často se zapojovaly do přípravy.

Recepty píše: Magdalenka Hellebrandová (email) | Design, web, fotky a ochutnávač: Hellish